Välj rätt vikt på ditt tyngdtäcke

Välj rätt vikt på ditt tyngdtäcke

Många undrar vilken vikt man ska välja på sitt tyngdtäcke för att få bästa effekt. Hur tungt täcket bör vara beror bl.a. på användarens kroppsvikt, längd och besvär med stress, oro ångest och sömnsvårigheter.
Image

Grundregeln

När du väljer vikt på ditt tyngdtäcke är grundregeln att utgå från din kroppsvikt. De allra flesta trivs med ett täcke som väger 10-15 procent av den egna kroppsvikten.

Läs mer om CURA-täcket.
Ditt behov
Valet av tyngd på täcket styrs också efter dina behov och ibland behöver man gå upp i vikt för att få de önskade effekterna.
Svårare sömnproblem
Vid svåra sömnproblem, och/eller stor oro och ångest, kan det vara en god idé att välja ett täcke som motsvarar 15-20 % av kroppsvikten.
Lättare sömnproblem
När man kommer upp i åren kan man få problem med nacke, leder, rygg eller liknande. Har man mildare sömnproblem kan man då välja ett lite lättare täcke.

Tyngdtäcke för gravida

Många upplever att graviditeten innebär sömnproblem. Vissa har svårt att sova tidigt i graviditeten, medan andra sover dåligt mot slutet av graviditeten. I båda fallen kan CURA-täcket ge en bättre sömn.
Barnets ålder
Eftersom täckets vikt fördelas på en mindre kroppsyta kan man inte utgå från kroppsvikten på samma sätt som för vuxna. Vi rekommenderar därför att i första hand utgå från barnets ålder när man väljer hur tungt täcke barnet ska använda (se nedan).
Barn under 2 år
Vi rekommenderar inte användning av tyngdtäcke till barn under 2 år. Detta för att det är viktigt att barnet kan ta av sig täcket själv.
CURA-täcke för barn
För barn är de generella valen följande:
  • 2-3 år: 3 kg täcke.
  • 4-6 år: 5 kg täcke.
  • 7-14 år: 7 kg täcke.

Läs mer om CURA-täcket

Image
Image

CURA-täcke för vuxna

För vuxen är de generella valen följande:
  • 40-50 kg: 5 kg täcke.
  • 50-65 kg: 7 kg täcke.
  • 65-80 kg: 9 kg täcke.
  • 80-90 kg: 11 kg täcke.
  • 90+ kg: 13 kg täcke.
Läs mer om CURA-täcket
Tvättas i maskin
CURA-täcket går att tvätta i maskintvätt 60 grader.

Läs mer här!