Vanliga frågor och svarVanliga frågor och svar

Användning

Vilken vikt skall jag välja på mitt tyngdtäcke?

Vi rekommenderar att man väljer ett täcke som motsvarar 10% av ens kroppsvikt. Om du t.ex. väger 80 kg, väljer du ett täcke som väger 8 kg.

Det här är dock bara en rekommendation, och vilken vikt man trivs bäst med är individuellt. En del föredrar tyngre täcken.

Vilken sorts täcke är bäst?

Det beror på om du vill ha ett varmt och ombonat täcke eller ett svalt och smidigt täcke när du sover. Cura Cozy och Cura Sensitive är varma och omslutande, Cura Pearl är svalare och smidigare.

Vem kan använda ett tyngdtäcke?

Alla som vill slappna av och sova gott kan använda Curas täcken. Tyngdtäcken har använts i över tio år inom hälso- och sjukvård, och patienterna har berättat att de känner sig lugnare och sover bättre hela natten när de använder ett tyngdtäcke. Särskilt god effekt har upplevts av personer som har någon form av diagnosticerad neuropsykologisk åkomma, som t.ex. ADHD, Aspbergers, eller autism, eller någon sorts kognitivt problem, som t.ex. ätstörningar, depression, oro och ångest. Nu gör vi dessa avslappningstäcken tillgängliga även utanför vården, så att alla kan få dra nytta av dem.

Kan man använda tyngdtäcket som ett vanligt täcke?

Ja, du kan välja att använda det som ett vanligt täcke direkt. Det kan dock vara en god ide att låta kroppen vänja sig vid tyngden genom att använda det bara några timmar om dagen, t.ex. genom att sitta insvept i det framför tv:n, och sen öka tiden successivt. Det är individuellt vad man föredrar.

Finns det några risker med att använda ett tyngdtäcke?

Vid normal användning finns det inga risker med att använda tyngdtäcke. För att vara på säkra sidan har vi ändå valt att utfärda vissa varningar. Vi rekommenderar att du rådfrågar din doktor innan du börjar använda ett tyngdtäcke om du t.ex. har svag lungkapacitet eller försvagade muskler; eller om den som ska använda tyngdtäcket är ett barn under 5 år.

Vi har inte fått några rapporter om att tyngdtäcken skulle innebära någon fara för gravida kvinnor, men återigen, rådfråga din doktor innan du börjar använda ett tyngdtäcke om du känner dig osäker.

Betalning, garanti & leverans

Hur lång är garantin?

10 års garanti lämnas för sömnad och funktion förutsatt att täcket brukats normalt och att man följer skötselråden.

Vilka betalningsalternativ har ni?

Vi använder oss av Klarna.

Hur lång leveranstid har ni?

Förutsatt att produkten finns i lager, har vi en leveranstid på 3 arbetsdagar.

Vad gör jag om jag vill returnera en produkt eller byta den mot en annan?

Du har alltid 90 dagar på dig att returnera täcket eller byta det om du t.ex. vill ha en annan vikt. Observera att förpackningen måste vara obruten. För att returnera ett täcke, kontakta oss så skickar vi en retursedel. När vi fått tillbaka produkten, återbetalar vi dina pengar.

Det är precis samma procedur om du vill byta mot en annan vikt, dvs att du returnerar det du inte vill ha, och vi betalar tillbaka dina pengar när returen kommit fram till oss. Du kan när som helst under processen beställa den produkt du vill ha istället, som ett separat köp.

Skötsel & Material

Vad är täcket gjort av?

Cura Cozy har ett ytterhölje av polyester och Cura Pearl har ett ytterhölje av bomull. Cozy har en fyllning av hoptvinnade polyestertrådar, Pearl har mikropärlor av kisel insydda i små fickor inuti täcket.

Finns det några farliga kemikalier i täcket?

Våra täcken testas i enlighet med Läkemedelsverkets krav på medicintekniska hjälpmedel, klass I. Det betyder att vi testar så att materialen inte innehåller t.ex. cancerogena, allergiframkallande eller reproduktionshämmande substanser.

Hur stort är täcket?

Vi har två varianter; 100×150 cm och 150×210 cm.

Vilka färger kan man välja bland?

Cura Cozy finns endast i vitt. Cura Pearl kommer i fem färger; vit, marinblå, ljusgrå, mörkgrå och sand.

Hur sköter man täcket?

Vi rekommenderar att du alltid använder påslakan, så att du inte behöver tvätta täcket så ofta. Cura Cozy kan tvättas i vanlig hushållsmaskin på 60°, och tål att torktumlas på låg- eller medelhög värme.

För Cura Pearl rekommenderar vi handtvätt i kallt vatten. Det bör inte torktumlas eftersom fyllningen består av glaspärlor.

Vårt uteslutande bästa tvättråd för båda täckena är FRYSNING. Häng ut täcket på vädring eller lägg det i när det är minusgrader. Ett effektivt sätt att slippa bakterier och kvalster.

Vad gör jag med täcket när jag anser att det är förbrukat?

Täcket lämnas till återvinningsstationen och sorteras under icke brännbart.