Fråga Anita


CURAs legitimerade Arbetsterapeut Anita Åhlin svarar på dina frågor

CURAs legitimerade Arbetsterapeut


Jag heter Anita Åhlin och jobbar som legitimerad Arbetsterapeut på Cura of Sweden. Jag har tidigare jobbat 25 år inom habiliteringen och träffat många patienter med neuropsykiatrisk problematik och stora sömnsvårigheter. Det innebär att jag träffat personer som har mycket motorisk och psykisk oro, och koncentrationssvårigheter.

Min erfarenhet är att tyngdtäcket hjälpt personerna att sova bättre och att det förändrat deras sömnmönster avsevärt. Arbetsterapeutens roll är att hjälpa människor att hitta balans mellan vila och aktivitet samt att ge förutsättningar till ett så självständigt, meningsfullt och hälsosamt liv som möjligt.

Sömnproblematik påverkar vårt aktivitetsutförande i allra högsta grad. Vi behöver en god sömn för att kroppen och hjärnan ska kunna återhämta sig och fungera normalt.

Tyngdtäcket har en vetenskapligt dokumenterad effekt vid både lättare och svårare sömnstörningar. Var tredje svensk har sömnproblem och studier visar att ångest, oro och sömnsvårigheter kan kompenseras genom tyngd och tryck och därmed kan ge en ökad känsla av lugn och trygghet. Just tyngd kan alltså vara lugnande.

Arbetsterapeuter har observerat att en mycket lätt beröring varnar nervsystemet men att djupt tryck är avslappnande och lugnande. Att du sover gott om nätterna och har en god sömnkvalité är oerhört viktigt eftersom man vet att sömnsvårigheter kan leda till problem som stress, ångest, dåligt humör och högre risk att drabbas av sjukdomar.

Image

Ställ dina frågor till mig!

Jag svarar gärna på dina frågor om sömn, sömnproblem och tyngdtäcken.

Maila mig!

CURA-täcket är ett medicintekniskt hjälpmedel


Alla CURA®-täcken är registrerade som medicinsktekniska hjälpmedel vid Läkemedelsverket:
LVFS 2003:11, LVFS 2001:7, LVFS 2001:5


BESTÄLL CURA-TÄCKET NU!

Frågor & Svar

Här publicerar vi en del av de frågor som skickas till Anita. Vi publicerar inte ditt namn och din ålder utan ditt medgivande.