Sweden (Svenska)
Alltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaAlltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaAlltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med Klarna

Start /

Om tyngdtäcken

Om tyngdtäcken

Tyngdtäckets effekter

Tyngdtäckets omslutande effekt skapar ett tryck mot huden. Många beskriver känslan som en behaglig omfamning över hela kroppen. Trycket aktiverar djupt liggande hudreceptorer, vilket leder till frisättning av kroppsegna må-brahormoner som verkar avslappnande och får användaren att komma till ro snabbare. Vetenskapliga studier har visat att kroppens närhetshormon ökar vid något som kallas DPTS (deep pressure touch simulation), vilket uppnås naturligt vid användning av tunga täcken. Detta hormon är kopplat till avslappning och lindring av stress och ångest. Det här är förmodligen en av anledningarna till att så hög andel av alla användare av tyngdtäcken upplever ökad avslappning, minskad stress och bättre sömn.

Tyngdtäcket för bättre sömnkvalitet, mer daglig energi och ökad hälsa

Välj rätt vikt på ditt CURA-täcke

Vilken vikt man trivs bäst med är individuellt, men de allra flesta trivs bäst med ett täcke som väger ca. 10 - 15% av den egna kroppsvikten.

Vid svåra sömnproblem och/eller stor oro och ångest, kan det vara en god idé att välja ett täcke som motsvarar ca. 15 - 20 % av kroppsvikten.

Läs mer om hur du väljer rätt vikt på ditt tyngdtäcke

Tyngdtäcken till barn

Eftersom täckets vikt fördelas på en mindre kroppsyta kan man inte utgå från kroppsvikten på samma sätt som för vuxna. Vi rekommenderar därför att i första hand utgå från barnets ålder vid val av täckets vikt (Se tabellen ovan).

Vi rekommenderar inte användning av tyngdtäcke till barn under 2 år. Detta för att det är viktigt att barnet kan ta av sig täcket själv. Läs mer om tyngdtäcken för barn

Historien om tunga täcken

Man skulle kunna tro att användning av tunga täcken är ett nytt fenomen. Men faktum är att vi människor har använt tunga täcken under merparten av vår historia.

Historiskt sett har människor använt tunga djurhudar och halmtäcken på platser där nattens kyla krävde extra värme. Och innan vi på 50-talet började med lättviktiga duntäcken och på 70-talet började massproducera kostnadseffektiva konstfibertäcken dominerade de betydligt tyngre vadmalstäckena i hushållen runtom i Norden.

Under den här perioden var forskningen om sömn närmast obefintlig, och kunskap om hur ett täckes vikt påverkar sömnen fanns helt enkelt inte.

Tyngdtäcken i sjukvården

Tyngdtäcken har använts framgångsrikt i behandlingen av sömnproblem inom vården i över 12 års tid. De har primärt skrivits ut till patienter med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, svår smärta, ångest eller oro.

Idag vet vi att tyngdtäckets effekter gäller för alla, oavsett medicinsk bakgrund och grad av sömnbesvär. Även personer som anser sig sova bra upplever att tyngdtäcket förbättrar sömnen.

När svenska vården införde tyngdtäcken som behandling mot sömnbesvär var den globala användningen av tyngdtäcken extremt låg. Faktum är att tyngdtäcket för bara några år sedan i princip uteslutande användes av personer som fått låna hem ett täcke via vården. Om man ville köpa ett eget tyngdtäcke kostade det över 8 000 kr.

Tyngdtäcken når allmänheten

I slutet av 2016 skulle läget förändras när tyngdtäcken började säljas för rimliga priser till vanliga konsumenter via Amazon i USA. Det dröjde inte länge innan en enorm succé sköljde över hela landet. Tyngdtäcken var rentav hela Amazons mest sålda produkt under flera månader. Idag använder flera miljoner amerikaner tyngdäcken och försäljningen visar inga tecken på att sakta ned, utan fortsätter snarare att accelerera.

Samma utveckling har sedan ett år tillbaka tagit fart även i Europa, med CURA of Sweden som ledande varumärke. Mer än 300 000 människor har köpt CURAs tyngdtäcken sedan starten 2018 och antalet förväntas mångdubblas under kommande år.

Ett stundande paradigmskifte

Sömnbrist är ett av vår tids största folkhälsoproblem, och i tyngdtäcket finns ett biverkningsfritt och naturligt behandlingsalternativ som förbättrar sömnen för omkring 90 % av användarna - oavsett om de har sömnbesvär eller inte.

Allt fler blir medvetna om de positiva effekterna av tyngdtäcken, och allt fler bestämmer sig för att byta från lättviktiga täcken till tunga täcken.

Vi på CURA of Sweden bevakar naturligtvis den stigande trenden på nära håll, och av allt att döma ser det ut som att vi står inför ett paradigmskifte när det gäller människors användning av täcken.

Följ vårt nyhetsbrev

Prenumerera och få 20% rabatt!

CURA of Sweden

CURA of Sweden AB

Gärdevägen 11,

Gärde industriområde

856 50 Sundsvall

info@curaofsweden.com

Telefon (växel): 010 - 10 100 24

Öppettider: Mån-Fre 9-16 (Lunchstängt 12-13)

Klarna
Mastercard
Visa
Trygg E-handel
Trustpilot