Image

Margit Leist Hagström


Margit är leg. barnmorska och auktoriserad sexrådgivare.

Margit erbjuder samtal, rådgivning och behandling för enskilda och par vid problem med sexualiteten.
Hon föreläser även om sexualitet och sexologi för olika grupper.

Frågor och Svar om sömn och sexualitet


Vad är den vanligaste anledning varför människor uppsöker en sexolog?
– Kliniska sexologer arbetar mycket med sexuella dysfunktioner, alltså när sexualiteten inte fungerar som man önskar. Den allra vanligaste orsaken varför människor uppsöker en sexolog är problem med lusten, den ena parten i ett par har mer lust än den andra vilket ofta leder till frustration.

Om man skulle placera lusten i ett organ i kroppen, var sitter lusten då?
– Lusten sitter i hjärnan, i de primitiva delarna och är starkt kopplad till belöningssystemet. Den sexuella lusten är ett cerebralt fenomen med centrum i hypotalamus och det limbiska systemet och avser sexualitetens driftsaspekt. Precis som alla andra ryggradsdjur har vi ett belöningssystem i hjärnan. Det har vi för att det skall vara härligt att ha sex, härligt att äta och dricka, härligt att anstränga sig fysiskt och motionera. När vi gör allt detta njuter vi, och njutningen uppstår genom att hjärnans belöningssystem aktiveras. Kemiska signalämnet frisätts från vissa nervcellsutskott och stimulerar andra. Ett av hjärnans allra viktigaste signalämnen är dopamin, och lite förenklat kan man säga att det är när dopaminet flödar ut från nervtrådar i hjärmnans belöningssystem och stimulerar särskilda mottagarmolekyler, receptorer, på andra nervceller – det är då man njuter.

Hur fungerar lusten?
– När vi med våra sinnesorgan tar emot signaler, som får oss att tända eller om vi tänker tankar, har fantasier eller minnen bearbetas dessa signaler i hjärnan. Hjärnan skickar ut signaler till underlivet som svarar på dessa signaler med en ökad blodgenomströmning i underlivet. Penis och klitoris erigeras, dvs att svällkropparna i dessa organ fylls med blod, slidan blir fuktig, bröstvårtorna blir större och erigeras. Denna reaktion signaleras till hjärnan, som tolkar reaktionen som sexuell lust.

Finns det läkemedel som är lusthöjande?
– Sedan urminnes tider har människan letat efter olika medel, örter, växt- eller djurdelar som framkallar eller ökar sexuell lust hos människan, oavsett om personen har sexuella dysfunktioner eller inte. Dessa medel kallas afrodisiaka, preparat som används för att framkalla ”kärlek eller lust”. Många medel med denna beteckning bygger på självsuggestion och saknar helt mätbara effekter.

Under medeltiden provade man med torkade myror i olivolja. I Orienten och Europa provade man med torkade ödlor som man malde ner till pulver, noshörningar tjuvjagas fortfarande delvis för att nermalda horn tros öka den sexuella lusten och tigrar skjuts inte bara för sin päls utan även för att komma åt tigerpenisens lusthöjande egenskaper. Detsamma gäller för hajfenor, där man också tillskriver fenorna en lusthöjande effekt i vissa kulturer.

Namnet afrodisiaka kommer från kärlekens gudinna i grekisk mytologi, Afrodite. Idag finns det en del medel på marknaden som lovar en lusthöjande effekt, men det finns inte tillräckligt mycket forskning, som kan stödja detta. Idag marknadsförs det en del läkemedel, som dock inte sorterar under läkemedel utan under kosttillskott vilket gör att de inte regleras av läkemedelsverket utan av livsmedelsverket.

Är det vanligt att lusten avtar med åldern?
– Det är inte helt givet att lusten avtar med åldern utan lusten påverkas av många faktorer. Biologiskt är det så att människans förmåga att känna sexuell lust finns med hela livet. Men ibland kan det vara lite svårare att väcka denna lust till liv. En del funktioner kan också vara nedsatta såsom förmågan att få och behålla erektion eller förmågan att bli riktigt våt. Om man är kreativ och tar tid på sighittar man nästan alltid en väg till lusten igen. Idag finns det många hjälpmedel och läkemedel som kan hjälpa till med dessa problem, såsom glidmedel eller läkemedel Sildenafil, som hjälper mannen att få och hålla erektionen.

Vad kan man göra för att förbättra sin sexuella lust?
– Sexuell lust är mycket komplex och det är väldigt många faktorer som påverkar lusten, både positivt och negativt. All forskning säger att den viktigaste faktorn för sexuell lust är relationens kvalitet. Trivs man bra i sin relation, älskar sin partner och har en god kommunikation är det en positiv faktor för lusten. En annan viktig hälsofaktor som påverkar lusten positivt är en frisk och hälsosam kropp, en god självkänsla och god sömn. Trötta människor har ofta mycket svårare att hitta sin lust.

Hänger antalet timmar man sover ihop med lusten?
– I ett forskningsförsök visade det sig att antalet timmar kvinnor sov hängde starkt ihop med kvinnors sexlust. Ju fler timmar kvinnorna sov på natten desto bättre sexlust kände dem. Men det är inte nog med det utan antalet sovtimmar ökade även chanserna till att kvinnorna verkligen skulle ha sex och att sexet skulle vara mer tillfredställande för kvinnan. Förklaringen kan vara att kvinnor generellt har en tendens att vara mer på humör för sex när de är glada och avstressade – vilket är en av fördelarna med en god nattsömn. Enligt forskarna ökar varje extra sovtimme chanserna att få sex med 14 %. Sover man dock mer än 9 – 10 timmar kan det ge en negativ effekt enligt studierna. (Källa: Journal of Sexual Medicine)

Vilka hormoner är direkt kopplade till lusten?
– Det allra viktigaste hormon för den sexuella lusten är hormonet testosteron, det som slarvigt kallas för manligt könshormon. Men det är så att både män och kvinnor bildar testosteron i kroppen. Brist på testosteron sänker lusten både hos kvinnor och män. Behandling med testosteron ökar dock inte alltid den sexuella lusten utan har bara effekt när nivåerna är för låga, både hos män och kvinnor. Kvinnor har för låga testosteronnivåer, när man tagit bort båda äggstockar, då kan de behöva ett tillskott. Däremot spelar inte östrogenet någon roll när det handlar om sexuell lust. Brist på östrogen kan dock göra att slemhinnorna i slidan är torra och sköra, vilket eventuellt kan påverka lusten negativt, men kvinnorna kan trots låga östrogennivåer bli fuktiga i slidan vid upphetsning.

Ett annat viktigt hormon som spelar en stor roll för att kunna utveckla en sexuell relation är må bra-hormoner. Det står inte så mycket för den sexuella lusten utan mer för parbildning och gemenskap. Må bra-hormoner gör människor lyckligare och tillitsfulla, det ökar viljan till att bilda par och är starkt involverat i sexuell lust. En orsak till detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas “kärlekshormon”. Hos män bidrar må bra-hormoner även till erektion och ejakulation.

Hur påverkar depression lusten och den sexuella njutningen?
– Deprimerade människor känner sig nedstämda, de ser mörkt på framtiden och de drar sig undan, vill inte umgås med andra. De tappar livsglädjen och lusten till mycket, matlusten, lusten att träffa vänner och bekanta och även lusten till sex. Man brukar säga att både lusten och förmågan blir ofta påverkade av depressionen. Många människor behandlas idag med olika sorters antidepressiva, som ofta ger en mycket god effekt på depressionen, livslusten kan komma tillbaka, nedstämdheten blir förbättrad, men sexlusten kommer oftast inte tillbaka, utan blir ofta ännu mer försämrad. Och även här är det både lusten och förmågan som kan påverkas negativt.

På vilket sätt kan god sömn påverka sexualiteten?
– För att kunna njuta fullt ut av sexualiteten är det viktigt att kroppen är i en god kondition, sjukdomar, kriser men även trötthet, orkeslöshet brukar påverka den sexuella njutningen. Har man haft spädbarn en gång, kommer man säkert ihåg att sexualiteten inte var högprioriterad utan många gånger valde man kanske att få sova en halvtimme extra, att man helt enkelt inte orkade ha sex med sin partner. På samma sätt fungerar kroppen om man lider av sömnstörningar, då är kroppen orkeslös och man har svårt att kunna hitta den sexuella lusten. Man väljer bort sex för att kunna återhämta sig med en extra halvtimmes sömn. Bra sätt att förbättra sin sömn är t.ex. ett svalt sovrum, se till att det inte är för ljust, lämna mobiltelefonen utanför sovrummet, ha sköna täcken kanske satsa på ett tyngdtäcke, som ofta förbättra sömnen.

Vad händer med lusten om man inte sover?
– Man behöver kunna varva ner från vardagens krav för att kunna hitta lust till sex. Manga människor har väldigt mycket krav på sig i vardagen, vilket gör livet hektiskt och de känner sig stressade. Är man stressad kan det bli svårt att landa i kroppen för att kunna njuta. Tankar på jobbet, på barnen, på relationen kan ta över helt, då glömmer man ofta bort den egna lusten och lusten till sin partner. Om man trots allt försöker ha sex med sin partner blir det inga bra sexuella möten, man kan helt enkelt inte vara närvarande. Den vanligaste reaktionen är då att man prioriterar ned lusten och sexualiteten.

Hur påverkar ångest sexualiteten?
– Ångest är en stark oro eller rädsla som ger kroppsliga symtom. Det brukar vara en obehaglig upplevelse men det är inte farligt att ha ångest. Om ångesten känns så stark och kommer så ofta, att den begränsar ens liv är det viktigt att man söker hjälp. Ångest är en intensiv känsla av obehag och oro som känns i kroppen. Eftersom det känns så starkt i kroppen kan det vara svårt att förstå att det har att göra med hur man mår psykiskt. En del kan känna tryck över bröstet, andra kan bli torra i munnen, vissa får hjärtklappning, andra känner sig yra, känner en klump i magen eller svaga i musklerna.

Oftast kommer ångesten helt spontant utan några yttre triggers. Den kan leda till att det är svårt att sova bra, man kan ligga vaken i många timmar. Detta leder till för lite sömn och en ökad känslighet för stress. Då är det lätt att man hamnar i en negativ spiral eftersom denna stress kan öka ångesten. Panikångest är en form av ångest som kommer helt plötsligt och väldigt intensivt. Många beskriver stark hjärtklappning, starkt tryck över bröstet, svårt att andas. En del känner domningar i händer eller fötter, känner sig svimfärdiga. Det kan vara så uttalad, att man kan uppleva dödsångest.

Ångesten påverkar också sexualiteten negativt, man kanske undviker sex för att inte trigga igång ångestkänslor. Andra kan använda sig av sex för att dämpa sin ångest. En del onanerar väldigt mycket för att dämpa ångesten, andra har sex med många olika partners för att dämpa sin ångest.

Hur påverkar stress sexualiteten?
– Stress är en helt normal reaktion i olika situationer när vi känner ett hot, t.ex. om vi är rädda och springer ifrån en fara, men samma reaktion får vi också, när vi t.ex. försöker springa ifatt en buss eller ett tåg. Stressreaktionen som kallas för kamp-flyktreaktionen innebär att hjärnan och kroppen ställer in sig på att antingen kämpa emot ett hot eller fly från det. Hjärnan skickar då signaler till det sympatiska nervsystemet som aktiveras, det påverkar hela kroppen. Bland annat utsöndras ämnen i blodet, till exempel socker, och stresshormoner som till exempel adrenalin, noradrenalin och kortisol. Under kamp-flyktreaktionen sparar kroppen inte på energi. Då kan i stället funktioner som matsmältning gå på sparlåga, som man inte har någon nytta av i en kamp på liv och död. När man är i en kamp-flyktreaktion kan man känna sig rädd, irriterad, arg eller fientlig. Reaktionen kan även sättas igång i vardagliga situationer där det inte alls fungerar att fly eller slåss. Det sympatiska nervsystemet kan inte skilja mellan fysiska hot, som till exempel ett farligt djur, eller ett socialt hot, som till exempel räkningar som vi har svårt att kunna betala. Det sympatiska nervsystemet kan inte heller skilja på ett verkligt hot eller något man bara oroar sig för. Stresshormoner som t.ex. kortisol motverkar må bra-hormoner som gör människor lyckligare och tillitsfulla och som är starkt involverad i sexuell lust. Stress minskar alltså öndringen av må bra-hormoner och minskar på så sätt den sexuella lusten.

Vilka är människans grundläggande behov?
– Abraham Maslow var en amerikansk psykolog som presenterade 1943 en modell om människans olika behov i en artikel ”A theory of human motivation”. Han delade upp behoven i en hierarki, där de fysiologiska behoven är de viktigaste, lust, mat, vätska, värme, sömn och sex. Om dessa behov inte är tillgodosedda kan vi bli sjuka, känna smärta eller obehag. På andra trappsteget i hierarkin står våra psykologiska behov, behov som säkrar tryggheten, därefter ligger sociala behov, samhörighets- och kärleksbehov, därefter kommer självkänslebehovet och alldeles i spetsen står behovet av självförverkligande.

Vad gör må bra-hormoner i kroppen?
– Må bra-hormoner är ett hormon som syntetiseras i hypotalamus och utsöndras via hypofysen till blodet. Det kallas ofta för kärlekshormon eftersom det har en del funktioner som har med kärlek att göra. Det är avgörande för parbildning, omvårdnad och förmågan att följa sociala normer, det skapar tillit och minskar aggressioner, ångest och förmodligen också stress. Må bra-hormoner är mycket avgörande för att kvinnor skall få moderskänslor. Må bra-hormoner gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning och är starkt involverad i sexuell lust. Vid känslor av kärlek och lust kan man uppmäta höga nivåer av må bra-hormoner i blodet.

Må bra-hormoner sänker stressnivåer, sänker pulsfrekvensen och blodtrycket. Det minskar människans smärtkänslighet, ger ett lugn och harmoni. Må bra-hormoner frisätts hos kvinnor vid amning och vid födseln, men det frisätts också vid beröring, vid värme och vid födointag, men även när vi utsätts för vissa feromoner.

Vilka substanser hämmar må bra-hormoner?
– Stresshormoner kortisol, adrenalin och noradrenalin hämmar må bra-hormoner.

Hur kan man öka nivån av må bra-hormoner för att må bättre?
– Fysisk kontakt ökar nivåerna av må bra-hormoner i blodet, beröring, smekningar och kyssar, men också kramar av kompisar och tom. kramar eller klappning av husdjur. Även meditation och träning kan öka nivåerna, att få komplimanger och uppmuntrande ord, men även att lyssna på någon annan och att bli lyssnad på ökar må bra-hormoner. Studier har visat att ju mer må bra-hormoner som utsöndras desto enklare kommer det att bli att utsöndra mer.

Kan stress och sömnsvårigheter påverka personer med hypersexualitet?
– Ja, det kan det. Hypersexualitet, hypersexuell störning, sexmissbruk eller överdriven sexualdrift brukar visa sig i tvångsmässiga tankar om sex, ett inre tvång att utföra sexuella aktiviteter, förlorad kontroll eller sexvanor som medför stora problem eller risker. Många människor som får denna diagnos brukar även lida av övrig psykisk ohälsa varför diagnosen är omdebatterad. Det yttrar sig i en okontrollerad och överdriven sexualdrift som inverkar negativt på personens liv och vardag. Det kan drabba både män och kvinnor och kan yttra sig i en överdriven och tvångsmässig onani, stor konsumtion av pornografi, prostitution, att både sälja och köpa sex mm.

För att räknas som hypersexuell störning måste det utgöra ett problem för personen, personen har svårt att sköta sitt arbete, missar viktiga möten, förlorar vänner eller liknande, dessutom måste personen ha försökt bryta mönstret utan att lyckas. Hypersexuell störning förekommer oftare hos personer som lider av andra psykiska sjukdomar såsom depressioner, ångest, fobier, ADHD och drogmissbruk. Det förekommer även oftare hos personer med vissa personlighetsstörningar. Utsätts personer som lider av en hypersexuell störning för fler stressorer, såsom annan stress eller dålig sömn, kan lidandet bli svårare. Tyngdtäcken har en god effekt på sömnen hos personer med ADHD och depressioner, varför de säkert kan förbättra situationen även för personer med hypersexualitet.

Hur påverkar antidepressiva läkemedel sexualiteten?
– Idag behandlas fler människor för depression. Det finns olika behandlingsmetoder såsom med fysisk aktivitet, olika typer av terapier och/eller antidepressiva läkemedel. Ofta kombinerar man dessa olika behandlingsmetoder. De allra flesta läkemedel som ordineras kallas för SSRI-preparat. Personer med depression brukar ofta ha låga nivåer av serotonin, en signalsubstans som signalerar mättnad och nöjdhet till hjärnan. SSRI-preparat eller selektiva serotoninåterupptagshämmare gör att kroppen åter kan skicka nöjdhetssignaler till hjärnan. SSRI-preparat har dock en del biverkningar, de flesta är lindriga. 20 – 50% av personer, som tar dessa preparat rapporterar dock sexuella biverkningar, t.ex. svårt att kunna få orgasm, minskad eller obefintlig sexuell lust och svårt att kunna få utlösning. Detta kan vålla påtagliga bekymmer om man behandlas under en lång tid med dessa preparat.

Vilken påverkan har självkänslan på sexualiteten?
– En god självkänsla är en bra förutsättning för att kunna njuta av sin sexualitet, att trivas i sin kropp, att tycka om sig själv är en bra start i en ny relation. Ju finare man känner sig desto lättare är det att njuta av sin sexualitet.

Övervikt är en vanlig orsak varför människor inte trivs i sina kroppar. Både kvinnor och män känner sig inte bekväma i sina kroppar, vågar inte visa sig nakna. En orsak varför man kan gå upp i vikt är ett ökat kaloriintag. På Högskolan i Kristianstad föreläser Maria Lennernäs, professor i beteendeinriktad mat- och måltidskunskap om att sömnbrist ofta leder till viktuppgång och fetma.
Enligt henne äter människor som sovit för lite under några veckor mer än 1000 kalorier mer om dagen eftersom aptiten ökar vid sömnbrist. När man sover för litet minskar mättnadshormonet leptin och istället ökar ett aptitstimulerande hormon, ghrelin. Då tolkar hjärnan behovet av energi fel. Den uppfattar att kroppen har energibrist och hetsar den att äta mer för att kroppen inte ska gå under. Suget efter fet mat och snabba kolhydrater styr automatiskt mot chips, godis och kaffebröd. Vi försöker få energi genom att äta, när vi i själva verket behöver ladda energi i hjärna och celler genom att sova.

– Om du sover tillräckligt många timmar kan du alltså motverka att gå upp i vikt, säger Maria Lennernäs. Och om du sovit dåligt under en lång period och lagt på dig för många kilon, kan bättre sovvanor göra att du blir av med övervikten.