Denmark (Danish)
Altid gratis forsendelse
CURA dyner er nu tilgængelige i Danmark
90% får en bedre søvn med CURA-dynen
Altid gratis forsendelse
CURA dyner er nu tilgængelige i Danmark
90% får en bedre søvn med CURA-dynen
Altid gratis forsendelse
CURA dyner er nu tilgængelige i Danmark
90% får en bedre søvn med CURA-dynen

Start /

Risikoen for ikke at sove

SØVN OG SUNDHED

Livsvigtig læsning – det er farligt ikke at sove

Søvn påvirker vores helbred og vores daglige velbefindende, men hvor vigtigt det faktisk er, kan være svært at forstå. Faktisk kan vedvarende søvnmangel have store konsekvenser. Nedenfor finder du nogle af resultaterne fra søvnforskningen.

Her ser du alle vores tyngdedyner.

Indholdet af denne artikel kan være følsom læsning. Hvis du nemt udvikler angst, kæmper med angst eller har svært ved at sove, er det måske bedst ikke at læse artiklen.

Mangel på søvn og diabetes

Mangel på søvn gør cellerne i kroppen mindre modtagelige for insulin. Dette indebærer, at cellerne ikke modtager glukose fra blodet, hvilket igen resulterer i, at blodkarrene tilstoppes med glukose. De seneste års forskningsresultater har udpeget søvnmangel som en af de vigtigste faktorer i udviklingen af type 2-diabetes.

I en undersøgelse fik raske voksne med normale blodsukkerniveauer lov til at sove 4 timer om natten i 6 dage. På den 7. dag var deltagerne 40% dårligere til at absorbere en normal dosis glukose. Hvis en læge så disse værdier, ville han umiddelbart sige, at patienten var i de tidlige stadier af diabetes og straks foreskrive præventiv behandling for at forhindre udviklingen af en uhelbredelig type 2-diabetes. Lignende forværringer er blevet observeret i mildere tilfælde af søvnmangel.

Søvnmangel og fedme

Mangel på søvn øger niveauet af Ghrelin – det hormon, der regulerer følelsen af sult. Samtidig falder niveauet af Leptin – hormonet, der styrer mæthedsfølelsen. Derudover falder aktiviteten i de dele af hjernen, der styrer fornuften og vores impulser, mens de, der genererer lyster og behov, øger aktiviteten.

Videnskabelige eksperimenter har vist, at 3-4 timers søvnmangel resulterede i en stigning i det daglige indtag på 300 kalorier, selvom det daglige aktivitetsniveau er det samme. Resultatet på et år gav en vægtforøgelse på 5,6 kg.

Med fri adgang til snacks fordobles kalorieindtaget mellem det bevidste og ubevidste.

En anden ting, man skal tage med i ligningen, er, at indtagelsen ikke øges så meget for al slags mad. Forbruget af sukker-, salt- og kulhydratrige fødevarer steg med 30-40% sammenlignet med protein- og fedtrige fødevarer, der steg med 10-15%.

Læs mere om vigtigheden af søvn for vægten.

Påvirker vores immunsystem

At søvn har en betydelig indvirkning på immunsystemet, er i dag en accepteret sandhed. I en af de mere ambitiøse undersøgelser på området fik testpersonerne injiceret forkølelsesvira i næsen, hvorefter de blev i laboratoriet til intensiv overvågning over en uge.

Forskerne analyserede spyt, snot og blod fra deltagerne og var således i stand til at få et objektivt mål for, hvor hårdt virussen havde ramt. Derefter blev data korreleret med, hvor mange timer deltagerne havde sovet i løbet af ugen op til, at deres kroppe modtog virussen.

Resultatet viste et lineært forhold. Jo mere de havde sovet, desto mindre modtagelige var de over for infektionen. Af de personer, der i gennemsnit sov mere end 7 timer, blev mindre end 20% smittet. Af de testpersoner, der i gennemsnit sov 5 timer, blev næsten 50% inficeret.

Søvn og kræft

Immunsystemet har en elitestyrke kaldet NK-celler (naturlige dræberceller). Disse celler har blandt andet til opgave at finde og eliminere kræftceller.

Da raske unge mænd i en undersøgelse sov 4 timer om natten, faldt deres NK-celler med 70%. En anden af immunsystemets vigtigste forsvar – de såkaldte M1-celler – faldt også grundet søvnmanglen.

Konsekvenserne af dette blev dokumenteret i en undersøgelse med 25.000 deltagere, der viste, at de deltagere, der sov mindre end 6 timer, havde en 40% højere risiko for at udvikle kræft end de deltagere, der sov mere end 7 timer. En anden undersøgelse sammenlignede udviklingen af kræftceller hos mus, der sov normalt, med kræftceller hos de mus, der havde søvnforstyrrelser. Efter fire uger havde musene, der sov dårligt, en 200% højere kræftvækst end de mus, der sov normalt.

Nedsat fertilitet

Undersøgelser viser, at kvinder, der sover mindre end 6 timer om natten, har 20% mindre af det hormon, der påvirker deres chancer for at blive gravid. En detaljeret undersøgelse af 100.000 kvinder, der har foregået i flere årtier, viste, at kvinder, der har uregelmæssige arbejdstider og derfor sandsynligvis en delvis forstyrret søvn, er 80% mere tilbøjelige til at have problemer med nedsat fertilitet. Mangel på søvn øger også risikoen for abort i de første tre måneder af graviditeten.

Mænds reproduktive systemer påvirkes også negativt af søvnmangel. En undersøgelse udført på raske mænd i 25-års alderen viste, at 5 timers søvn per nat i en uge resulterede i en så væsentlig reduktion i testosteronniveauet, at de efter denne uge havde værdier som en 40-årig. Derudover viste det sig, at mænd, der påpeger, at de sover dårligt, har næsten 30% færre sædceller end de mænd, der sover godt. Derudover er deres sæd ofte deformeret, og deres testikler er signifikant mindre sammenlignet med mænd i samme alder.

Skader på DNA

Efter at have sovet 6 timer om natten i en uge havde aktiviteten ændret sig i 711 gener. Nogle af disse var blevet mindre aktive, mens andre havde et forhøjet aktivitetsniveau. De gener, der blev mindre aktive, omfattede dem, der sikrer, at fordøjelsen og immunsystemet fungerer normalt. De gener, der blev mere aktive, omfattede dem, der var forbundet med faktorer, der forårsager hjerte-kar-sygdomme, cellestress og kronisk inflammation.

Det er også påvist, at søvnmangel beskadiger enderne af kromosomerne, som er de strukturer, som opbygger vores gener. Når disse ender, der kaldes telomerer, er beskadiget, er kromosomet ikke længere lukket. Dine gener risikerer derfor at blive beskadiget. Denne type skader kan sammenlignes med den type ændringer, der påvirker telomerer, når vi bliver ældre. En 30-årig med søvnmangel kan således biologisk set anses som værende ældre end en 30-årig, der har en god søvn, hvad angår.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig og få 15% rabat!

CURA of Sweden

CURA of Sweden AB

Gärdevägen 11,

Gärde industriområde

856 50 Sundsvall

Sverige

info@curaofsweden.com

Tel. (+46) 10 10 100 24

Mandag-Fredag 9.00-16.00

(Frokostlukket 12.00-13.00)

Klarna
Mastercard
Visa
Sikker e-handel
Trustpilot