Sweden (Svenska)
Alltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaAlltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaAlltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med Klarna

Start /

Livsviktig läsning

Livsviktig läsning

Innehållet i den här artikel kan vara känslig läsning. Om du har lätt för att bli orolig, kämpar med ångest eller har svåra sömnsvårigheter, är det kanske bäst att du avstår från att läsa detta.

Diabetes

Sömnbrist gör att cellerna i kroppen blir mindre mottagliga för insulin. Detta innebär att cellerna inte tar emot glukosen från blodet, vilket i sin tur resulterar i att blodkärlen täpps till av glukos. De senaste årens upptäckter har gjort att sömnbrist ses som en av de viktigaste faktorerna för att utveckla typ 2-diabetes.

I en studie fick friska vuxna människor med normala blodsockernivåer sova 4 timmar per natt i 6 dygn. De sjunde dagen var deltagarna 40% sämre på att absorbera en normal dos av glukos. Om en läkare såg dessa värden skulle han säga att patienten var i förstadiet av diabetes och omedelbart föreskriva åtgärder för att hindra utvecklingen av en obotlig typ 2-diabetes.

Liknande försämringar har observerats i mildare fall av sömnbrist.

Fetma

Sömnbrist ökar nivåerna av Ghrelin, det hormon som reglerar hungerkänslor. Samtidigt minskar nivåerna av Leptin, det hormon som styr mättnadskänslorna. Dessutom sjunker aktiviteten i de delar av hjärnan som styr förnuftets inverkan över våra impulser, medan de som genererar drifter och behov ökar i aktivitet.

Vetenskapliga experiment har visat att 3-4 timmars sömnbrist resulterade i en ökning av den dagliga konsumtionen med 300 kalorier, även om den dagliga motionen är densamma. Utslaget på ett år innebär detta en viktökning på 5,6 kg.

Vid fri tillgång till snacks, ökade kaloriintaget mellan de utsövda och de undersövda till det dubbla. En annan sak att ta i beaktning är att intaget inte ökar lika mycket för all sorts föda. Konsumtionen av socker-, salt- och kolhydratrika födoämnen ökade med 30-40% jämfört med protein- och fettrika födoämnen, vilka ökade med 10-15%.

Immunförsvaret

Att sömn har en betydande inverkan på immunförsvaret är idag en vedertagen sanning. I en av de mer ambitiösa studierna på områden lät forskarna spruta upp vanligt förkylningsvirus i människors näsor, varefter dessa stackare fick vistas på laboratorium för intensiv övervakning under en vecka.

Forskarna analyserade saliv, snor och blod från deltagarna och kunde på så vis få ett objektivt mått på hur hårt viruset hade slagit. Sedan korrelerades datan med hur många timmar deltagarna hade sovit veckan innan deras kroppar tog emot viruset.

Resultatet visade ett klockrent linjärt samband. Ju mer du sov desto lägre infektionsbenägenhet. Av de som sovit mer än 7 timmar i genomsnitt blev under 20 % infekterade. Av de som sov 5 timmar i genomsnitt blev nästan 50 % infekterade.

Cancer

Immunförsvaret har en typ av elitstyrka som kallas NK-celler (natural killer-celler). Dessa celler har bland annat uppgiften att finna och eliminera cancerceller.

När friska unga män i en undersökning sov 4 timmar per natt, sjönk deras NK-celler med 70%. En annan av immunförsvarets viktigaste försvar, de sk M1-cellerna, minskade också vid sömnbrist.

Följderna av detta visade sig i en studie med 25 000 deltagare, vilken visade att deltagare som sov mindre än 6 timmar löpte 40% högre risk att utveckla cancer än deltagare som sov mer än 7 timmar. I en annan studie jämfördes utvecklingen av cancerceller hos möss som sov normalt med dem hos möss som hade sömnstörningar. Efter 4 veckor hade de möss som sovit dåligt 200% högre cancertillväxt än de möss som sovit normalt.

Fortplantningssystemet

Studier visar att kvinnor som sover mindre än 6 timmar per natt har 20% mindre av det hormon som påverkar deras chanser att bli befruktade. En utförlig studie med 100 000 kvinnor som har pågått i flera decennier visade att kvinnor som har oregelbundna arbetstider (och därför troligen en delvis störd sömn) löper 80 % högre risk att få problem med nedsatt fertilitet. Sömnbrist ökar också risken för missfall under de första 3 månaderna av graviditeten.

Även mäns fortplantningssystem drabbas negativt av sömnbrist. En undersökning gjord på friska män i 25-årsåldern visade att 5 timmar sömn per natt i en vecka resulterar i en så rejäl sänkning av testosteronnivåerna att de efter veckan var lika låga som en typisk 40-årings värden. Därtill visar det sig att män som anger att de sover dåligt har nästan 30 % färre spermier än män som sover bra. Dessutom är deras spermier ofta deformerade och deras testiklar betydligt mindre jämfört med utsövda män i samma ålder.

Skador i DNA

Efter att ha sovit 6 timmar per natt i en veckas tid, hade aktiviteten ändrats i 711 gener. Vissa av dessa hade blivit mindre aktiva medan andra hade en förhöjd nivå av aktivitet. De gener som blev mindre aktiva var bland annat de som ser till att matsmältningen och immunförsvaret fungerar normalt. De gener som blev mer aktiva var bland annat de som var kopplade till faktorer som orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, cell stress och kronisk inflammation.

Det har också visat sig att sömnbrist skadar änden på kromosomerna, vilka är de strukturer som våra gener byggt upp. När dessa ändar, vilka kallas telomerer, skadas; är kromosomen inte längre sluten, och dina gener riskerar att skadas. Denna typ av skada kan jämföras med den typ av förändring som drabbar telomererna när de åldras. En 30-åring med sömnbrist kan alltså biologiskt sett anses äldre än en 30-åring med god sömn, vad det gäller telomerernas tillstånd.

Text: Filip Andersson

Följ vårt nyhetsbrev

Prenumerera och få 20% rabatt!

CURA of Sweden

CURA of Sweden AB

Gärdevägen 11,

Gärde industriområde

856 50 Sundsvall

info@curaofsweden.com

Telefon (växel): 010 - 10 100 24

Öppettider: Mån-Fre 9-16 (Lunchstängt 12-13)

Klarna
Mastercard
Visa
Trygg E-handel
Trustpilot