Sweden (Svenska)
Alltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaJUST NU: 20% rabatt på alla sömnnyheter!Alltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaJUST NU: 20% rabatt på alla sömnnyheter!Alltid fri frakt och gratis hemleverans över 500 krDela upp din betalning med KlarnaJUST NU: 20% rabatt på alla sömnnyheter!

Start /

Välj rätt vikt på ditt tyngdtäcke

Välj rätt vikt på ditt tyngdtäcke

Många undrar vilken vikt man ska välja på sitt tyngdtäcke för att få bästa effekt. Hur tungt täcket bör vara beror bl.a. på användarens kroppsvikt, längd och besvär med stress, oro ångest och sömnsvårigheter.

Grundregeln

När du väljer vikt på ditt tyngdtäcke är grundregeln att utgå från din kroppsvikt. De allra flesta trivs med ett täcke som väger 1O–15 % av den egna kroppsvikten. Läs mer om CURA-täcket.

Ditt behov

Valet av tyngd på täcket styrs också efter dina behov och ibland behöver man gå upp i vikt för att få de önskade effekterna.

Svårare sömnproblem

Vid svåra sömnproblem, och/eller stor oro och ångest, kan det vara en god idé att välja ett täcke som motsvarar 15-20 % av kroppsvikten.

Lättare sömnproblem

När man kommer upp i åren kan man få problem med nacke, leder, rygg eller liknande. Har man mildare sömnproblem kan man då välja ett lite lättare täcke.

Användning och tillvänjning

Tyngdtäcket kan användas istället för, eller tillsammans med ett vanligt täcke i sängen, men även som extra komfort över axlarna eller i knät. Det kan också vara skönt att använda täcket i soffan en stund innan läggdags för att varva ner och slappna av. Om du aldrig har sovit med tyngdtäcke förut rekommenderar vi att du börjar med att använda det under korta stunder för att sedan öka tiden successivt i en takt som känns lagom. Detta för att vänja kroppen vid den extra vikten i lugn och ro. Vid första tillfället bör du ligga under täcket i minst tio minuter för att kroppen ska få känna av tyngdtäckets effekter. Anpassningstiden för tyngdtäcket är individuell och kan ta alltifrån en kväll till några veckor.

 

Tyngdtäcke för gravida

Många upplever att graviditeten innebär sömnproblem. Vissa har svårt att sova tidigt i graviditeten, medan andra sover dåligt mot slutet av graviditeten. I båda fallen kan CURA-täcket ge en bättre sömn.

Barnets ålder

Eftersom täckets vikt fördelas på en mindre kroppsyta kan man inte utgå från kroppsvikten på samma sätt som för vuxna. Vi rekommenderar därför att i första hand utgå från barnets ålder när man väljer hur tungt täcke barnet ska använda (se nedan).

Barn under 2 år

Vi rekommenderar inte användning av tyngdtäcke till barn under 2 år. Detta för att det är viktigt att barnet kan ta av sig täcket själv.

CURA-täcke för vuxna

För vuxen är de generella valen följande:

Kroppsvikt 40-50 kg: 5 kg täcke

Kroppsvikt 50-65 kg: 7 kg täcke

Kroppsvikt 65-80 kg: 9 kg täcke

Kroppsvikt 80-90 kg: 11 kg täcke

Kroppsvikt 90+ kg: 13 kg täcke

Läs mer om CURA-täcket

CURA-täcke för barn

För barn är de generella valen följande:

2-3 år: 3 kg täcke

4-6 år: 5 kg täcke

7-14 år: 7 kg.

Läs mer om tyngdtäcke för barn

Tvättas i maskin

CURA-täcket går att tvätta i maskintvätt 60 grader.

Läs vår guide till att tvätta tyngdtäcke!

Följ vårt nyhetsbrev

Prenumerera och få 15% rabatt!

CURA of Sweden

CURA of Sweden AB

Gärdevägen 11,

Gärde industriområde

856 50 Sundsvall

info@curaofsweden.com

Telefon (växel): 010 - 10 100 24

Öppettider: Mån-Fre 9-16 (Lunchstängt 12-13)

Klarna
Mastercard
Visa
Trygg E-handel
Trustpilot